ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Φώτης Δαμούλος έγινε δέκτης παραπόνων πολλών επιχειρήσεων μελών του Επιμελητηρίου οι οποίες ζητούσαν την παρέμβασή του σχετικά με το κρίσιμο θέμα που τις απασχολεί και έχει να κάνει με το Ν. 4178/13 περί νομιμοποιήσεως αυθαίρετων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Ν. 4178/13, επιχειρήσεις που δεν έχουν εξαντλήσει τον συντελεστή δόμησης γιατί έχουν μόνο ισόγειες κατασκευές , καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο με συντελεστή 1 , για τις καθ΄ υπέρβαση του συντελεστή δόμησης αυθαίρετες κατασκευές , που έχουν κάνει στο ισόγειο, όπως και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που τον έχουν εξαντλήσει.

Με την πρόβλεψη αυτή του Νόμου, το ποσό αυτό είναι πολύ υψηλό, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε να μην αντέχουν οικονομικά, με δυσάρεστες συνέπειες τόσο για αυτές, όσο και για την Ελληνική οικονομία, διότι όχι μόνο δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν αλλά δεν μπορούν να ενταχθούν και να έχουν βοήθεια από κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος κ.λ.π.) για να επενδύσουν , σε μια χρονική περίοδο που καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες από την κυβέρνηση για να εισέλθει η χώρα σε Αναπτυξιακή τροχιά.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω διαμαρτυρίες σχετικά με την τροποποίηση του συγκεκριμένου Νόμου περί αυθαιρέτων, απέστειλε επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ιωάννη Τσιρώνη ζητώντας του να προβεί στην τροποποίηση του Ν. 4178/13 επειδή η σημερινή μορφή του νόμου είναι άδικη για τις περιπτώσεις που υπάρχει περίσσευμα συντελεστή δόμησης και αντιμετωπίζεται με το ίδιο πρόστιμο με αυτούς που έχουν εξαντλήσει τη δόμηση του ακινήτου.

Η τροποποίηση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στον νόμο περισσότερες επιχειρήσεις (βιοτεχνίες-αγροτικές αποθήκες) οι οποίες έχουν επί το πλείστον ανάγκη για ισόγειες κατασκευές και όχι καθ΄ ύψος επεκτάσεις.

Με την τροποποίηση εντάσσονται ευκολότερα όλοι όσοι έχουν υπέρβαση κάλυψης ή πλαγιών αποστάσεων και δεν έχουν εκμεταλλευτεί το δικαίωμα δόμησης που απορρέει από το συγκεκριμένο ακίνητο για προσθήκη ορόφου.

Η τροποποίηση θα αφορά το φύλλο καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής (παράρτημα Α) με την προσθήκη τετραγωνιδίου «5(στ):0% υπέρβαση δόμησης» με συντελεστή στον υπολογισμό προστίμου 0,1, αντί του συντελεστή 1 που εφαρμόζεται σήμερα σε όλες τις περιπτώσεις με υπέρβαση δόμησης <50%, και «7(δ):0% υπέρβαση κάλυψης» με συντελεστή 0,1.

Ο Πρόεδρος

Φώτιος Δαμούλος

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s