ΗΜΕΡΙΔΑ «Χωρικός Σχεδιασμός – Η Νέα Προοπτική στην Ανάπτυξη»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημερωτική Ημερίδα με τίτλο «Χωρικός Σχεδιασμός – Η Νέα Προοπτική στην Ανάπτυξη» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου και ώρα 6μ.μ. στην Αίθουσα Διαλέξεων του Επιμελητηρίου Αργολίδας.

Το πρόγραμμα παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιχειρηματίες της περιοχής, υποψήφιους επενδυτές και ιδιοκτήτες γης στις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου ( ΖΟΕ) του Νομού Αργολίδας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Φώτιος Δαμούλος, ο οποίος ανέφερε στην ομιλία του τη σημασία αυτού του θέματος για την περιοχή και τον αναχαιτιστικό ρόλο της μη ρύθμισης των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, έως σήμερα, στις αναπτυξιακές δυνατότητες του Νομού. Ο κ. Δαμούλος καλωσόρισε και ευχαρίστησε την ηγεσία και το επιτελείο του ΥΠΕΚΑ για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα της Διοίκησης του Επιμελητηρίου ώστε να ενημερωθούν έγκαιρα οι πολίτες της Αργολίδας για τις πολιτικές του εν λόγω Υπουργείου στο θέμα αυτό που ταλανίζει δεκαετίες την περιοχή.

Κεντρικός Ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος ενημέρωσε το κοινό για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από το Υπουργείο όσον αφορά τον χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας. Ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι με τη στενή συνεργασία του Δήμου Άργους –Μυκηνών, του Επιμελητηρίου Αργολίδας και του ΥΠΕΚΑ, οι ΖΟΕ της ευρύτερης περιοχής του Νομού, θα είναι οι πρώτες ζώνες στην Ελλάδα που με τεκμηριωμένο και επιστημονικό τρόπο θα αλλάξουν, ενώ σε λίγους μήνες θα υποβληθεί και το πολυαναμενόμενο Προεδρικό Διάταγμα στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Για τα τεχνικά ζητήματα της μελέτης και της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί, τοποθετήθηκαν σχολαστικά οκ. Σωκράτης Αλεξιάδης, Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος και οκ. Θεοδόσιος Ψυχογιός, Διευθυντής Πολεοδομικού Σχεδιασμού ΥΠΕΚΑ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου κ. Γεώργιος Διδασκάλου, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας κ. Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, ο Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άργους κ. Φώτιος Κολεβέντης και πλήθος επιχειρηματιών και επαγγελματιών που είχαν άμεσο ενδιαφέρον για τη ρύθμιση των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου και τις αλλαγές όσον αφορά τις χρήσεις γης.

Συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη με το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου

Τη Δευτέρα 01/12/2014, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επιμελητηρίου Αργολίδας συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη και του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Αργολίδας. Η συνάντηση οργανώθηκε στα πλαίσια της ενημερωτικής ημερίδας σχετικά με τον Χωρικό Σχεδιασμό και τις αλλαγές που επέρχονται με το καινούργιο νομοσχέδιο που αφορά τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν το μέλλον του Επιμελητηριακού Θεσμού εν γένει, οι δραστηριότητες του Επιμελητηρίου Αργολίδας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Φώτης Δαμούλος ανέφερε στον Υπουργό το θέμα της βιωσιμότητας των Επιμελητηρίων, την αναθεώρηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας καθώς και την αναγκαιότητα της ύπαρξης ισχυρών Επιμελητηρίων, τονίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Επιμελητήρια ως σύμβουλοι της Πολιτείας για ζητήματα οικονομικής πολιτικής και ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Επιπλέον, ανέπτυξε λεπτομερώς τις θέσεις και τις απόψεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας για άμεση λήψη μέτρων που αφορούν την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, οι οποίες συνοψίζονται επιγραμματικά παρακάτω:

  • Νομοθετική παρέμβαση για μια ρεαλιστική ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές στον ΟΑΕΕ, με στόχο την προστασία τόσο των ασφαλισμένων όσο και του Ταμείου
  • Υποχρέωση άμεσης επανέναρξης καταβολής τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης σε αυτούς
  • Εξαίρεση και απαλλαγή των βιοτεχνικών επιχειρήσεων από την καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)
  • Μείωση του επιτοκίου από τις Τράπεζες και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά
  • Διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα διασφαλίζει την διάσωση των εν λειτουργία επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση των θέσεων εργασίας με ταυτόχρονη παύση κατασχετηρίων και προσωποκρατήσεων

Συζητήθηκαν επίσης το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τον χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας, οι ρυθμίσεις σχετικά με τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου καθώς και η μετατροπή των χρήσεων γης. Η Διοίκηση τόνισε την ανάγκη να δοθεί παράταση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων τουλάχιστον έως και το 2025 και να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο μετεγκατάστασης με εξ ολοκλήρου κάλυψη των εξόδων τους εφόσον δεν υπάρχει σχεδιασμός για άμεση λειτουργία βιοτεχνικού πάρκου.

Τέλος, η Διοίκηση εξέφρασε την επιθυμία για μια στενότερη συνεργασία μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και του Επιμελητηρίου στα πλαίσια των προγραμμάτων που αφορούν περιβαλλοντικά θέματα όπως η ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων και η διοργάνωση σεμιναρίων κατάρτισης για ενεργειακούς επιθεωρητές, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων και του νέου ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης έλαβε σοβαρά υπόψη του τα όσα ειπώθηκαν από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου και δήλωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου για την εξεύρεση λύσεων που ενισχύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα του Νομού.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.ppt

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s